Pomodoro #2 Teknik Pomodoro

Contoh terdekat dan yang termampu nak difikirkan: Study

1. Set timer selama 25 minit dan serta merta mulakan aktivity study. Jauhkan diri dari phone dan sebarang perkara yang boleh mengganggu fokus

2. Bila timer tamat, set kepada 5 minit dan segeralah berehat. Jangan pandang2 dah buku tu. Rehat betul2. Sungguh2.

3. Habis waktu rehat, set lagi 25 minit untuk sambung belajar.

25 minit belajar - 5 minit rehat - 25 minit belajar - 5 minit rehat - 25 minit belajar - 5 minit rehat - 25 minit belajar - 15 minit rehat

4. Selepas selesai 25 minit yang keempat, luangkan masa yang lebih panjang untuk rehat yang keempat. Masa yang dicadangkan ialah 15 minit. Kemudian, boleh sambung dengan susunan yang sama semula.

 (cilok Google Image lagi)

*Teknik ini berkesan untuk Zue, tapi tak semestinya berkesan untuk orang lain. Dan untuk orang yang cepat bosan ni, tak lama lagi mesti muak dengan teknik ni dan akan kena cari teknik lain pula. Ada teknik apa lagi ye? Hmm.

4 Komen:

Yumida Huda berkata...

wah..baguslah
blh practice utk study..

Remy hazza berkata...

teknik yg menarik..... selamat mencuba....all the best

Dzureen Darwis berkata...

Masih dalam pertimbangan dan peringkat percubaan. Hehe

Dzureen Darwis berkata...

Thank you for the support :D

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi membaca dan meninggalkan komen :)

/
Blogger Widgets

Terima kasih sudi singgah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2009 | My Mini Self | Por *Templates para VOCÊ*