[Keyword] Cara Menghafal Periodic Table

Sumber: Google Image


Haritu check keyword sesat dalam blog. Rupa-rupanya ada orang cari akronim untuk hafal periodic table yang penting untuk SPM. Benda ni Cikgu Hawabi ajar saya dulu dan saya rasa benda ni lah yang keyword sesat tu cari. So siapa yang mencari benda ni mesti dia faham so siapa faham dia boleh lah rujuk supaya senang nak hafal untuk Kimia.

+1 | Na+ |H+ | K+ | Ag+ | Li+ (NAk Hafal Kimia AGak LIat)
+2 | Cu2+ | Ba2+ | Ca2+ | Mg2+ |Zn2+ | Fe2+ (CUBA CAkap MenGapa ZNFE)
+3 | Fe3+ | Al3+ (FEtrah ALam)
-1 | OH- | NO- | Br- | Cl- |F- | I- (OH NO BaRu CLear Fikiran I)
-2 | S0(4)2- | S2- | CO(3)2- (SOS Contact Obama)

Saya dah lama tinggalkan alam Kimia sebab sekarang ni saya ambik akaun jadi kalau nak explain balik dah tak ingat sangat dah. Harap-harap dapat membantu mereka yang memerlukan.


3 Komen:

Hafiza AizZawa berkata...

wah.. nie favorite subjek Fiza masa zaman belajar dulu..

chegu zam berkata...

Bagus ni.. tapi masih macam tak full lagi jadual tu...

Yun Sing berkata...

Hahaha brilliant :D

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi membaca dan meninggalkan komen :)

/
Blogger Widgets

Terima kasih sudi singgah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2009 | My Mini Self | Por *Templates para VOCÊ*