Macam Mana Nak Beli Laptop Charger




Pengalaman saya membeli charger laptop ada dua kali. Kali pertama saya beli charger laptop sebab charger yang lama wayar nya dah hampir putus. Takut litar pintas, so cepat-cepat cari charger yang baru.

Berbekalkan RM100, saya pergi ke kedai laptop. Bila minta charger laptop, orang kat kedai tu hanya bertanyakan model komputer saya sahaj dan dengan serta merta dia keluarkan charger yang bersesuaian dengan laptop saya.

Berlainan pula dengan pengalaman kedua saya, bagi nama model pun dia blur juga. Tahu dia tanya apa? Dia tanya berapa volt lah, berapa amp lah, berapa watt lah, alamak KH dah lama ditinggalkan, mana nak tahu ni?

Mujur saya dah siap ambik gambar sikit sebagai back up sebab saya memang bodoh IT lahai sangat. Lepas tu dia tengok gambar tu baru dia tahu charger apa nak bagi kat saya. Masa ni saya beli charger baru sebab charger hilang.

Jadi pada pendapat saya, untuk membeli charger laptop, kita perlu take note model laptop kita dan catat juga volt, amp dan watt. Sebab lain value benda tu, lain charger yang digunakan.


Contohnya kalau macam ni, saya ambil dari belakang laptop, model Asus S200E, 19V, 1.75A, 33W. Haa bena-benda ni lah yang diorang nak tahu. Kalau orang tu pro, dengan tanya model sahaja dia tahu dah info yang lain tu.

So sebelum korang gi kedai, take note benda ni dulu ya? Dan jangan lupa juga untuk bawa duit. Hahaha. Tu penting juga tu. Setakat ini saja lah hari ini. Bye2

OlaBola [here]


1 Komen:

Hafiza AizZawa berkata...

betui.. pandai pun.. berguna utk mereka yg nak cari info pasal beli charger.. salah beli boleh buat laptop rosak..

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi membaca dan meninggalkan komen :)

/
Blogger Widgets

Terima kasih sudi singgah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2009 | My Mini Self | Por *Templates para VOCÊ*